Världen slutar aldrig att utvecklas, och sjukdomar håller tyvärr jämna steg med den. Och även om botemedlen i forna tider var mycket mer komplicerade och medicinerna svåra att komma åt kunde de åtminstone vila utan större komplikationer, kanske för att läka eller vänta på döden. Lyckligtvis är saken en helt annan idag.
Nu blir arbetstiden såklart längre. Men om du har turen att bo i Sverige, och du blir sjuk, kan du vila hemma och till och med få ersättning för det. Naturligtvis, till skillnad från för många år sedan, kräver allt pappersarbete. Därför, om du vill veta vad de borde göra dig och din läkare om du blir sjuk, då visar vi dig.
Om du har insjuknat, till den grad att du hindrar dig från att utföra dina dagliga aktiviteter, kan du be din arbetsgivare eller socialförsäkring om en förmån för att kompensera allt du slutat med p.g.a. din sjukdom.
För att kvalificera dig för ersättning måste du naturligtvis uppfylla ett antal villkor. Först och främst måste du vara ansluten till den svenska socialförsäkringen, alltså till exempel att ha en sjukdom som är tillräckligt kapabel att göra dig avstängd från arbete eller andra aktiviteter. Det vill säga även om du var sjuk, men ditt tillstånd kommer inte att påverka din hälsa. din roll i ditt arbete, bör du fortsätta att delta i den.
Om du varit sjuk i mindre än 8 dagar räcker det förmodligen med att meddela din arbetsgivare och ge honom möjlighet att, om han begär det, kontrollera att du verkligen är ledig i ditt hem hem och därför kan du inte arbeta. Om du inte har en arbetsgivare för att du är student eller söker jobb ska du anmäla din sjukdom till socialförsäkringsmyndigheten från första dagen du drabbas av den.
Efter 8 dagar måste din arbetsgivare begära ett läkarintyg där du kan garantera ditt tillstånd, så från och med den första dagen till den 15:e dagen av din sjukdom är han ansvarig för att följa dina arbetstagares sjukersättning. Från och med den 15:e upphör ansvaret att vara arbetsgivaren och blir social trygghet, i så fall måste du begära det direkt från myndigheten.
Så Likaså, om du av en eller annan anledning inte har en arbetsgivare, efter att ha anmält din sjukdom till socialförsäkringsmyndigheten, måste du visa upp läkarintyget från och med den 8:e,som om det vore din arbetsgivare.
I allmänhet inbjuder din läkare dig, förutom att behandla dig, att få adekvat behandling och måste kunna bedöma om din sjukdom verkligen är tillräckligt invalidiserande för att påverka ditt arbete och därför kräver sjukskrivning.
p>I så fall ska du skriva ett läkarintyg där du skriver diagnosen om ditt tillstånd och förklarar hur det påverkar din arbetsaktivitet. Tyvärr räcker det inte med att socialförsäkringen känner till ditt problem för att kunna skriva ut dig och få ersättning, i själva verket behöver den veta hur ditt problem påverkar din arbetsprestation. p>
Så samma, om den 15:e dagen av sjukdomen, du Som patient ber du din läkare skicka intyget till socialförsäkringen, han ansvarar för att skicka det, dock om du föredrar att göra det själv. samma, det är också giltigt, i så fall måste du begära det och fortsätta med försändelsen.
Bortom Förutom arbetsgivar-, patient- och läkareansvar är det viktigt att veta vad man kan förvänta sig. Socialförsäkringens roll spelar under hela denna process. Till att börja med måste du efter att ha fått beskedet och läkarintyget som förklarar sjukdomens allvar bedöma om personen verkligen är berättigad till förmånen.
Så På samma sätt, efter att ha fått ett positivt svar, måste du börja betala den drabbade parten ersättningen enligt deras villkor, oavsett om de befinner sig i en arbetsperiod eller inte. Samtidigt måste du noggrant övervaka återintegreringen av arbetaren i hans arbetsutrymme, naturligtvis, i enlighet med nödvändig rehabilitering och utan att påverka hans hälsa.d och dess återhämtningstid.